Forumul Judecătorilor: Este inadmisibil ca Plenul CSM să nu aibă niciun fel de reacție în privința modificărilor aduse legilor justiției

A doua lege a justiției a fost promulgată de președinte, un boxer slab și tot mai înghesuit în colț; nu mai poate face nici joc de glezne, atât de strâmt îi e colțul. Până la sfârșitul lunii îi va poposi pe biroul de mahon a treia lege și-o va semna și pe-aia. Pe la jumatea lui octombrie, când va fi redactat raportul Comisiei de la Veneția, (care se anunță dezastruos, dacă-l luăm în semă pe cel premilimar, din vară) toate legile justiției vor fi trecut, ce s-i faci, a venit cam târziu raportul, ghinion!

E blat sau autism la Iohannis – dracu mai știe și nici nu cred că mai are importanță, aș zice, pentru că răul a fost deja făcut și cale de-ntors nu mai e. Dacă sesiza Comisia de la Veneția când i-a cerut să-o facă Forumul Judecătorilor, poate raportul ar fi fost gata demult și nenorocirile puteau fi evitate. Dar lui Iohannis i-a luat mult mai mult cumpănirea, nepermis de mult chiar pentru un ardelean și un sas ca el. De ce n-a declanșat referendum pentru apărarea justiției, lăsând spațiu celorlalți să-l facă pe-al lor contra lumii civilizate? De ce acest non-combat? De lene, dintr-un calcul mizer, din lipsă de viziune?

Cu prerogativele împuținate și cu o armată mult prea mică, împuținată pe zi ce trece, nici o șansă să țină piept cotropitorilor statului, asta dacă ar avea de gând să o facă. După am văzut că până și Consiliul Superior al Magistraturii iese la atac împotriva ambasadorului SUA, Hans Klemm, în vreme ce voci tot mai hotărâte se ridică împotriva Bruxelles-ului și a ”coloniștilor europeni”, când referendumul îndreptat contra valorilor occidentale este fraudat prin modul de organizare, cu mult înainte de a începe, euro-optimismul este la cota de îngheț. Țara e în derivă, se duce dracu știe unde.

Dacă mai am speranțe, este pentru că niște judecători tineri și războinici refuză să se lase călcați în picioare. Se luptă cum pot cu acest cancer care a invadat România și implicit magistratura. Bunăoară, denunță azi nesimțirea și oportunismul CSM – și o fac atât de bine, încât vă împărtășesc și vouă din încăpățânarea lor de a se preda.

Iată situațiile semnalate de Forumul Judecătorilor, în care CSM a stat pasiv sau a reacționat fraudulos.

  • Este inadmisibil ca Plenul CSM să nu aibă niciun fel de reacție în privința modificărilor aduse legilor justiției, criticate dur de Comisia de la Veneția sau GRECO, deja în vigoare ori, după caz, trimise Președintelui României spre promulgare, multe dintre aceste foarte nocive pentru magistratură, fiind necesar să fie amânată sau suspendată aplicarea dispozițiilor în cauză, până la data revizuirii lor totale, ori, după caz, abrogarea acelor prevederi care sunt în vigoare.
  • Este inadmisibil ca secția pentru judecători să discute, netransparent, fără a informa preliminar pe cei 7000 de magistrați români, sub forma unui ”punct de vedere privind unele aspecte vizând independența sistemului judiciar”, o rezoluție semnată de președinți de curți de apel sau înlocuitori ai acestora, fără mandat din partea colegilor, de natură a stabili dacă protocoalele secrete dintre SRI și PICCJ au afectat independența justiției, deşi legalitatea administrării probelor este de competența exclusivă a instanțelor de judecată în materie penală, nefiind admise ingerinţe de niciun fel asupra judecătorilor din aceste instanțe.
  • Este inadmisibil ca secția pentru judecători să răspundă fără motivare discursului unui ambasador, care ridica probleme reale privind activitatea Inspecției Judiciare, în situația în care, strict statistic, studiind ordinea de zi soluționată a ședințelor secțiilor disciplinare și site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție (deoarece hotărârile secțiilor actualului CSM în materie disciplinară nu mai sunt publice încă din anul 2017, în pofida transparenței asumate), reiese că, în intervalul 2017-2018, s-au admis 29 de acțiuni disciplinare și s-au respins 24 de acțiuni disciplinare vizând judecători, respectiv au fost admise 11 acțiuni disciplinare și au fost respinse 11 acțiuni disciplinare vizând procurori, procentul de magistrați găsiți nevinovați fiind de aproape jumătate (50%) din cei trimiși în fața secțiilor disciplinare (n.n. – unele acțiuni disciplinare admise inițial au fost respinse de ICCJ). Toate aceste realităţi atrag inevitabil comentarii publice, libertatea de exprimare fiind inviolabilă, potrivit Constituţiei.
  • Este inadmisibil ca Plenul CSM să nu aibă niciun fel de reacție cu privire la declarațiile constante și lipsite de fundament ale diverselor persoane publice, inclusiv primul ministru Viorica Vasilica Dăncilă, referitoare la faptul că ”jumătate dintre magistrații din România au avut ani de zile dosare prin care, probabil, au fost influențați să dea soluții stabilite în afara sălii de judecată”, în condițiile în care este vorba în cvasitotalitate despre plângeri fictive, unele anonime, formulate abuziv de părți nemulțumite de soluțiile pronunțate în dosare și nici nu s-a dovedit vreodată punctual influențarea vreunui judecător.
  • Este inadmisibil să se afle din presă ce anume materiale se dezbat pe rolul Consiliului Superior al Magistraturii, în condiții specifice anilor 2000, deși Comisia Europeană a recomandat constant CSM să elaboreze un program colectiv pentru mandatul său, care să includă măsuri de promovare a transparenței și a responsabilizării.

 

Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să continue să își consolideze activitatea de apărare a reputației magistraturii, în mod coerent și eficient, aşa cum a solicitat Comisia Europeană, în cadrul MCV, având obligația de a demonstra angajamentul față de transparență și responsabilitate, în realizarea rolului constituțional al CSM, iar nu să asiste pasiv la decredibilizarea magistraturii, inclusiv prin propagarea mesajului transmis de diverse persoane publice cu privire la faptul că justiția se realizează sub presiunea sau influența unor factori externi, de natură a afecta independența și imparțialitatea judecătorilor.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.