Raportul GRECO a făcut valuri ca un galoș aruncat în Dâmbovița

Raportul GRECO a fost publicat, conținutul său este de-acum binecunoscut. Pe nimeni n-a luat prin surprindere. Noi știam deja la ce să ne așteptăm, pentru că nu putea fi decât mai caustic decât raportul ad-hoc din primăvară.

Dăncilă s-a făcut, potrivit obiceiului, că plouă;

Tăriceanu a acuzat protocoalele și statul paralel;

Ciordache s-a proptit pe picioarele din spate, dând-o înainte cu suveranitatea și cu deciziile CCR;

Bogdan Licu s-a comportat, iarăși previzibil, ca un săpun scăpat în dușul pușcăriei: strecurându-se printre picioarele tuturor, doar-doar o trece neobservat. A și reușit să se fofileze;

Doamna Cristina Tarcea s-a întrebat retoric dacă își va da cineva demisia: „Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor. Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?!”

Remarcabil, ministrul Justiției Ana Birchall și-a amplificat animozitățile din sânul partidului care o detestă tot mai fățiș, declarând că ”fiecare recomandare va fi analizata, Ministerul Justitiei va face analiza care ne priveste pe noi, fiecare institutie trebuie sa isi faca propria analiza si sa ia masurile care se impun”.

O zi după publicarea Raportului, Președintele Iohannis a făcut conferință de presă și a cerut Guvernului să vină cu o propunere legislativă care ”să corecteze anomalia care este Secția Specială”. Totodată, el s-a adresat CSM, afirmând că, în mod obligatoriu, CSM trebuie să se ralieze acțiunii de armonizare a legislației cu recomandările europene.

PSD s-a precipitat să-i răspundă că o să corecteze ”anomalia” când o zbura porcu! Adică o s-o facă abia ”când se va ajunge la un consens general în rândul asociațiilor reprezentative ale magistraților din România”. Știut fiind că acest consens nu va exista niciodată, ori cel puțin atâta vreme cât există asociații ale magistraților (reprezentative de n-au încotro) conduse de clienți ai PSD.

Unul dintre clienți s-a și năpustit să-l contreze pe președinte când aproape nici nu se terminase conferința de presă. Gabriela Baltag a replicat: ”CSM nu răspunde sugestiilor formulate de oamenii politici! Domnia Sa confundă CSM cu fidelii dorințelor lui! Jos mâinile de pe Justiție, domnule președinte!” Să nu vă mire ușurința cu care membra unui Grup Infracțional Organizat care a pus ghearele pe CSM cere altora ”Jos mâinile de pe Justiție”.

Forumul Judecătorilor din România a emis un comunicat în care critică ”lipsa reacțiilor de conformare la cererile Raportului din partea Executivului și a CSM”:

”Asociația Forumul Judecătorilor din România salută ultimele rapoarte extrem de critice emise de GRECO cu privire la situația independenței sistemului judiciar din România, organismul Consiliului Europei fiind preocupat în mod special ”de faptul că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată”, aspect care, împreună cu ”numirile și eliberările din funcție a procurorilor de rang înalt, independența funcțională a procurorilor, răspunderea materială a judecătorilor și procurorilor etc. reprezintă amenințări serioase la adresa independenței sistemului judiciar în România”.

(…)

Asociația Forumul Judecătorilor din România reiterează solicitările adresate, în nenumărate rânduri, puterii executive și puterii legislative de a lua toate măsurile necesare conformării cu toate aspectele ce pun în primejdie statul de drept în România, constant reliefate atât de Comisia de la Veneția, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni sau GRECO (organisme din cadrul Consiliului Europei), dar și de Comisia Europeană și multe alte entități ale Uniunii Europene.”

 

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.